Favágás döntés nélkül

Beépített területen gond lehet egy fa kivágása. Ilyenkor a fát fölülről lefelé haladva daraboljuk és eresztjük le az ágait és törzsét, különösen vigyázva a környező épületekre. Igény szerint, az elbontott faanyagot elszállítjuk.

A favágás alpintechnikával a legveszélyesebb munkák közé tartozik. Az árakat ennek tudatában határozzuk meg. 

Halálos kimenetelű favágó baleset leírása:

A 49 éves helyi lakos, ki favágó tapasztalattal rendelkezett, kezdte meg a tölgyfa megmászását.
A kb.:20m magas tölgyfának 3 tagú alumínium létrát támasztott, ezen ment fel, majd innen egy újabb létra tagot rögzített a fára 90°-kal az előzőre. Idáig elérve rögzített egy újabb létra tagot, szintén 90°-kal elfordítva. Motorfűrésszel az útban lévő ágakat levágta. Az utolsó létra tagot elhagyva, még kb.: 2 m szabadmászással jutott el abba az ágvillába, melyről a csúcs levágását meg tudta kezdeni.
A levágandó darab méretének csökkentése miatt a villában felállva a feje felett vágta be a hajkot a kívánt dőlési iránynak megfelelően, majd kezdte meg a döntő fűrészvágást.
A dolgozó egy derékövvel és egy hevederrel fixen odakötötte magát a törzshöz, és motorfűrészét is kötéllel kötötte ki a lezuhanás ellen.
Feltehetően: felállva és a feje felett végzett vágás síkját nem láthatta, ezért fordult elő, hogy a hajk alap síkjában történt a döntő fűrészvágás, átvágva ezzel a törési lécet, és törési lépcsőt nem hagyva az ág/törzsdarab megcsavarodva, húzási irányának megfelelően dőlt. A dolgozó a húzásirányban tudott megállni, így került a dőlő ág/törzs útjába. A lezuhanó ág a törzshöz lökte a férfit, aki elvesztette egyensúlyát és az ágvillába rogyott. Deréköve tartotta meg a lezuhanástól.
Az ágvillában a sípcsontján guggolva, lelógó felsőtesttel várta a tűzoltókat.
A mentőhívás és a tűzoltók riasztása perceken belül megtörtént.
Három város tűzoltói indultak el a riasztásra. Normál esetben 20, 30, 60 perc alatti érkezés volt várható, de az egyik egység másik káresetről 10 percen belül kiérkezett.
A tűzoltókat egy fán rekedt férfihez riasztották. Sérüléséről csak a helyszínen szereztek tudomást.
A felakadt sérültről nem lehetett elsőre megállapítani, hogy ki van e rögzítve a fához, vagy tartani lehet a lezuhanásától, így a lezuhanás kockázatát is szem előtt tartva a helyszínt rendezték olyan szintre, hogy a sérült esetleges esése a leg kíméletesebb legyen. Gallyakat hordtak össze, ágakat daraboltak el.
A sérülttel kb.:15percig tudtak kommunikálni, aki el tudta mondani, hogy mije fáj. Ekkor ez egyik mentést végző tűzoltó megközelítette a kb.: 13m-en rekedt sérültet. A tűzoltó létra kb.: 9m magasra ért fel, innen a mentést végzőnek is „szabadon” kellett feljutnia.
Ekkor még mindig csak a sérült alatt tudott maradni, mert a sérült maga felett elvágta a törzset, így mentő kötelet nem lehetett fölé juttatni. A mentést végző tűzoltó megpróbálta a sérültet kényelmesebb helyzetbe hozni azáltal, hogy lábait kihúzta maga alól, így már nem felsőtesttel lógott. A fixre kötött és terhelt bőr deréköv nehezítette a kötél belekötését. A felrögzített létrákat nem lehetett két ember súlyával lemérni, és elhelyezkedésükből adódóan sem lehetett a mentésben használni. A bőr derékövön nem volt olyan gyári bekötési pont, melyet biztonsággal lehetett volna használni. Így a mentést végző tűzoltó a saját derékövét próbálta az ekkor már eszméletlen sérültre feladni.
Időközben, egy szomszédos önkormányzat elindított egy kosaras autót melynek gémkinyúlása 15m. Kérdéses volt, hogy a mentéshez elég magas lesz e.
A deréköv feladását lehetetlenné tette, az eszméletlen sérült pozíciója, és a mentést végző tűzoltó sem tudta magát pozícionálni, egy kézzel kapaszkodott a törzsön felfutó borostyánba.
A sérült megközelítőleg 40 percet töltött a fán, és olyan, sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.
A fáról való mentésnek hazánkban még nincs kidolgozott protokollja, ezért minden olyan eset végződhet súlyos sérüléssel, vagy halállal, ahol a biztonságos munkavégzés és a lezuhanás elleni védelem nem felel meg a kritériumoknak.
A baleset megelőzése a sérült szemszögéből:
– beülő heveder, vagy teljes testhevederzet viselése.
– teljes terhelés alatt is állítható munkahelyzet pozicionáló kantár.
– másodlagos biztosítás, mely földig érő kötélből és egy kézzel kezelhető eresztő eszközből áll.
– sisak
– mászóvas
– vállmagasság alatt tartott motorfűrész és így végrehajtott vágás.
– olyan személy/munkatárs, aki baleset esetén egy begyakorolt mentési terv szerint képes segítséget nyújtani
– előkészített mentőfelszerelés

A mentés hatékonyabbá tétele a mentést végző egységek szemszögéből:
– minden a sérültnél felsorolt eszköz
– minden előbb felsorolt eszköz a mentő személyzetnek
– elméleti és gyakorlati tréning
– képzett faápolók bevonása speciális mentési helyzeteknél

Ennek az esetnek egy munkatárs által végrehajtott társmentéssel kellett volna végződnie.